‘Regering Japan wilde fusie Renault-Nissan voorkomen’

Nissan moet Nissan blijven

De Japanse overheid zou de nodige moeite hebben gedaan om een fusie tussen Renault en Nissan te voorkomen. Hoge overheidsfunctionarissen zouden achter de schermen hebben gevochten voor de onafhankelijkheid van het Japanse merk.

De tegenstander in dat gevecht is natuurlijk voormalig CEO Carlos Ghosn. Die in november opgepakte topman zag de alliantie Renault-Nissan het liefst samensmelten tot één autobouwer, die vervolgens als het even kon anderen zou moeten gaan opslokken.

Bloomberg zegt e-mails in handen te hebben waaruit blijkt dat de Japanse overheid zich actief met deze plannen heeft bemoeid. De Japanners zouden vrezen voor scheve verhoudingen waarin Nissan helemaal afhankelijk van worden van z’n Franse partner. Het feit dat de Franse overheid naar goed Frans gebruik de grootste aandeelhouder van Renault is, speelt daar in naar verluidt ook een rol.

De Japanse regering zit met deze angsten in principe op één lijn met het management van Nissan, dat zich wel vaker van een terughoudende kant heeft laten zien als het gaat om fusieplannen. Kort na de arrestatie van Ghosn liet het merk bijvoorbeeld al weten een meer gelijkwaardige relatie te willen. de Tegelijkertijd zijn er volgens Bloomberg ook mails waarin topmanagers van Nissan de angsten van de politiek proberen te temperen.

Renaults nieuwe bestuursvoorzitter Jean-Dominique Senard lijkt minder agressief op een verdere samensmelting aan te sturen dan z’n inmiddels wat al te bekende voorganger. Senard wil de angsten van de Japanse regering naar verluidt wegnemen en op zoek gaan naar een goede balans tussen beide merken.

Ga naar Autoweek

Author: HBVHI

Geef een reactie